Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Dam Spirit dicht op last van CoffeeCompany

Dam Spirit aan de Dam in Amsterdam, ex-franchisenemer van CoffeeCompany, moet de deuren gesloten houden tot 1 december 2014 en moet CoffeeCompany ook nog een contractuele boete van 25.000 euro betalen. CoffeeCompany deed met succes een beroep gedaan op het non-concurrentiebeding. De gang naar de rechter was nodig omdat  Dam Spirits na beëindiging van het franchisecontract doorging met het verkopen van koffieproducten vanuit dezelfde locatie aan de Dam in Amsterdam.

“Voorshands wordt geoordeeld als volgt. Uit de overgelegde stukken en foto’s blijkt dat het assortiment artikelen dat in de vestiging wordt gevoerd, terwijl zij opereert als “hot chocolate” zaak of “ijssalon” niet wezenlijk anders is dan dat ten tijde van het opereren als “ koffieschenkerij” onder de franchiseformule van Coffee Company. Er was en is te koop een aantal soorten koffie, thee, chocolademelk, frisdranken, broodjes, taartjes, gebak et cetera. De ijsvitrine is duidelijk “erbij” geplaatst en doet er niet aan af dat (zoals Coffee Company terecht heeft aangevoerd) het assortiment, de prijsstelling, de benaming van de producten, de inrichting, uitstraling en het personeel gelijk is gebleven.

Verweer van Dam Spirit was dat het assortiment aanmerkelijk veranderd was. Dit werd door de rechter afgewezen: “Dat er binnen een lager percentage koffie binnen het assortiment wordt verkocht maakt dit niet anders. Het gaat erom dat het een soortgelijke horecaonderneming betreft. Het exploiteren daarvan wordt in strijd met het non-concurrentiebeding geoordeeld. Coffee Company heeft volgens de rechter een rechtens te beschermen belang, te weten het beschermen van haar positie als franchisgever en de in het kader van de franchiseovereenkomst overgedragen kennis en knowhow.

CoffeeCompany eiste van de rechter het recht om de exploitatie van vestiging over te mogen nemen. Dit werd echter afgewezen:  de bepaling daarover in het contract is geschreven is voor het geval de overeenkomst wordt opgezegd (wegens wanprestatie) en niet in geval van beëindiging van de overeenkomst door het verstrijken van de tijd waarvoor die is aangegaan.