‘Detailhandel moet koers veranderen’

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Detailhandel

De Nederlandse detailhandel moet van koers veranderen. Wanneer het dit niet doet, zullen 55 tot 130 duizend fulltime banen verdwijnen. De verwachting is dat het aandeel van de detailhandel in de Nederlandse economie in 2025 met 0,3 tot 1 procent zal dalen. Verder lijkt het er op dat de winkelruimte met 20 tot 35 procent zal verminderen. Dit blijkt uit het onderzoek van adviesbureau McKinsey & Company wat op 3 november jl. aan minister-president Mark Rutte overhandigd werd.

Deze verwachte daling heeft mede te maken met de verschuiving in het consumentengedrag, bevolkingssamenstelling, toenemende concurrentie en innovatie. Waar sommige winkeliers zich makkelijker aanpassen dan andere, zal de algemene situatie verslechteren wanneer er niet ingegrepen gaat worden.

Om dit tegen te gaan zal er een samenwerking moeten komen tussen de sector en de overheid. Hierbij zullen gemeenten ongewenste prikkels, structurele barrières en inflexibele bestemmingsplannen in de vastgoedsector moeten verminderen. De winkeliers zullen zich daarbij wel aan moeten passen aan de flexibele markt.

Het adviesbureau denkt dat er meer ingezet moet worden op lokale producten, waar samenwerkingen erg belangrijk voor zijn. Ook zal er door vastgoedeigenaren meer variatie in de winkelstraat gecreëerd moeten worden  in de overgebleven winkelgebieden. Ten slotte zal de overheid regelgeving aan moeten passen om te zorgen voor een gunstiger groeiklimaat.

Delen:

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.