DFA komt met alternatieve franchisecode

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

De Vereniging distributie-, franchise- en agentuurrecht (DFA) , bestaande uit voornamelijk juristen en advocaten, heeft op eigen initiatief een franchisecode geschreven. Dit meldt het Financieele Dagblad (FD) onlangs. Minister Kamp stelde vorig jaar vast dat een franchisecode nodig was om geschillen door een scheve machtsverhouding tussen franchisegevers en franchisenemers te beslechten.

Deze zelfregulering van de branche bleek een lastig en langdurig project. Op de concepttekst van de Nederlandse Franchisecode van afgelopen zomer werd veelal negatief gereageerd. De meningen over de oplossing voor het probleem lopen ver uiteen. Minister Kamp stuurde de schrijfcommissie wederom naar de onderhandelingstafel maar dat leverde tot dusver geen resultaat op.

De DFA springt hierop in en schrijft vanuit de eigen expertise een franchise code. Tessa de Mönnink, advocaat en voorzitter van de DFA zegt tegen het FD: ‘Waar de NFC beoogt samenwerking te verbeteren en de partijen dichter bij elkaar te brengen, heeft ze tot nu alleen maar geleid tot polarisatie. ‘Toen wij merkten dat wij ook verzandden in discussies over de vraag waarom de NFC de branche niet verder helpt, stelde een van onze leden voor vanuit onze eigen expertise een eigen code te schrijven.’

Het grootste kritiekpunt op de concepttekst van de schrijfcommissie is dat deze te omvangrijk is, te vaag en niet consequent. ‘’In de concepttekst was er bijvoorbeeld sprake van dat franchisegevers toestemming moeten vragen van hun franchisenemers voor majeure wijzigingen. Op die manier zouden een paar franchisenemers een hele formule lam kunnen leggen en is er geen sprake meer van een gelijk speelveld tussen franchisegevers en bedrijven die niet met franchise te maken hebben’’, aldus de Mönnink.

Het DFA hoopt dat alle betrokken partijen zich kunnen herkennen in de door hun aangeboden alternatieve code. ‘We bieden het aan de branche aan met het idee: kijk ernaar en doe er je voordeel mee. Het is uiteindelijk natuurlijk aan de formules en de branche zelf of ze er iets mee doen.’

Delen:

Laatste franchisenieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

skyscraper-banner-website