Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchise in cijfers 2015: Groei in de dienstverlening

Aantal-franchiseformules-per-branche
Sinds enige jaren is dienstverlening de sector met de meeste franchiseformules. Van de 745 franchiseformules in Nederland zijn er 337 (45%) actief in de dienstverlening. Van oudsher was franchise in Nederland met name vertegenwoordigd in de retail.

Belangrijke oorzaak of voorwaarde voor de groei van het aantal formules in de dienstverlening is de opkomst van het internet. Het creëren van een netwerk van samenwerkende ondernemers die met elkaar communiceren via e-mail en CRM werd daarmee erg eenvoudig. Andere belangrijke reden is dat het in vergelijking met de retail veel gemakkelijker is om een franchiseformule in de dienstverlening op te zetten: het kost meestal minder tijd en veel minder geld. De laatste jaren kreeg de sector een extra boost door de toename van ZZP-constructies.

Nuance is wel dat de gemiddelde grootte van de vestigingen van dienstverleners beduidend kleiner is dan in andere branches: bij meer dan 90% van de vestigingen werken minder dan drie personen. Ter vergelijk: bij een gemiddelde supermarkt werken 125 personen.  Ook hebben de formules in de dienstverlening minder vestigingen: in totaal zijn er 8.949 franchisevestigingen, dit is ‘slechts’ 31% van alle franchisevestigingen.

Hieronder de top 10 van de grootste franchiseformules in de dienstverlening.

[table cols=”Dienstverlening, vestigingen” data=”1. RegioBank,530,2. GasNed,245,3. De Klussenier,180,4. De Hypotheker,162,5. NXXT,152,6. De Hypotheekshop,150,7. Olympia Uitzendbureau,149, 8. Diëtheek,139,9. DVG Personenvoer,135, 10. Glasgarage,126″]