Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchisemodel levert betere zorg voor minder geld

15 oktober 2013

Thuiszorg-man-e1344603518936

Op donderdag 10 oktober 2013 werd op het kantoor van ING te Rotterdam het rapport Franchise in de Zorg gepresenteerd. De opvallendste conclusie is dat franchise betere zorg oplevert tegen lagere kosten.

De opkomst van samenwerkingsvormen die van een franchiseconcept gebruikmaken, laten zien dat oplossingen gericht op meer zorgkwaliteit tegen lagere kosten binnen handbereik zijn. Dit kan verlichting brengen in de druk die ontstaat als gevolg van de voortdurende stijging van zorgkosten. Deze druk stelt de politiek en samenleving voor grote uitdagingen. Dit blijkt uit onderzoek van het Economisch Bureau van ING in samenwerking met de Nederlandse Franchise Vereniging.

De zorg is volop in beweging: de consument wordt steeds veeleisender en zorgorganisaties worden normale ondernemingen met de bijbehorende bedrijfsrisico’s.  Traditionele samenwerkingsverbanden en schaalvergroting leveren vaak niet voldoende maatschappelijke meerwaarde op. Samenwerking op basis van een franchiseconcept laat zien dat zorgverbetering en rendabele verdienmodellen hand in hand kunnen gaan.

Franchise heeft de zorg dan ook veel te bieden: het is een krachtig samenwerkingsmodel dat meer sturing op zorgkwaliteit mogelijk maakt. Daarbij wijst ING Economisch Bureau wel een aantal sectoren aan die meer kansrijk zijn, zoals de tweede lijns ggz , thuiszorg en kleinschalige woonzorgvormen voor ouderen en verstandelijk of lichamelijk gehandicapten. In de curatieve zorg zijn er vooral franchisekansen in de eerste lijns zorg en medisch specialistische zorg, die laagcomplex en planbaar is met een hoog volume.