Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

HEMA schrapt 65 banen

HEMA schrapt 65 arbeidsplaatsen ten gevolge van het ‘veranderend detailhandelsklimaat’. Onder andere op het hoofdkantoor in Amsterdam, bij de bakkerijen en in het distributiecentrum verdwijnen de banen. Dat heeft het warenhuis maandag laten weten.

Volgens HEMA was 2013 ‘opnieuw een uitzonderlijk slecht jaar voor de Nederlandse non-food detailhandel’. De omzet in de Nederlandse winkels is vorig jaar afgenomen. In het buitenland was er wel sprake van groei, voornamelijk in Frankrijk, waar het aantal HEMA-winkels vorig jaar van 15 naar 28 is gestegen.

HEMA wil kosten drukken door banen te schrappen, maar blijft ondertussen wel investeren in het verbouwen en openen van winkels, het verder ontwikkelen van de activiteiten op internet en het ontwikkelen van nieuwe formules, zoals zelfstandige beautywinkels.

Over het afgelopen jaar verwacht de HEMA een operationele winst die tien procent lager is dan in 2012. De omzet bedroeg vorig jaar 1.525 miljoen euro. De keten verwacht dat de omstandigheden in Nederland zullen verbeteren, maar wel moeilijk zullen blijven. Er wordt op groei gerekend met betrekking tot de online aankopen en verkoop in het buitenland.

We betreuren het ten zeerste dat we door deze aangekondigde veranderingen afscheid zullen moeten nemen van een aantal zeer betrokken medewerkers“, meldt topman Ronald van Zetten in een schriftelijke verklaring. “Deze veranderingen moeten leiden tot een verdere professionalisering, essentieel voor HEMA om als retailorganisatie door te kunnen groeien.

Vakbond FNV Bondgenoten geeft te kennen ‘onaangenaam verrast’ te zijn door de beslissing van de HEMA. “Begin januari hebben we met HEMA een nieuwe afspraak gemaakt over het doorlopend sociaal plan, maar toen was deze reorganisatie bij ons nog niet bekend. Amper een maand later worden er twee bakkerijen gesloten en vervalt een groot aantal banen op het hoofdkantoor. Dat is op zijn minst opmerkelijk“, zegt de bond in een verklaring.