Kledingwinkelketen Esprit boekt bescheiden winst

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

esprit

In de eerste helft van zijn gebroken boekjaar heeft kledingwinkelketen Esprit weer winst weten te boeken. Een jaar eerder werd nog stevig verlies gemaakt.

De modeketen gevestigd in Hongkong,  trok zijn voordeel uit de kostenbesparingen, zo werd vrijdag bekend gemaakt.

De nettowinst kwam uit op 95 miljoen Hongkong dollar (8,9 miljoen euro), tegen een verlies van 465 miljoen Hongkong dollar een jaar eerder. De omzet daalde met 5,5 procent naar 12,8 miljard Hongkong dollar. Esprit gaf aan voorzichtig te zijn voor de tweede helft van het boekjaar vanwege de onzekere economische omstandigheden.

In het voorgaande boekjaar leed Esprit nog zijn eerste jaarverlies sinds de beursgang in Hongkong in 1993. Toen bedroeg het verlies bijna 4,4 miljard Hongkong dollar.

Esprit haalt bijna 80 procent van zijn omzet uit Europa. Daar zijn de verkopen afgelopen tijd gedaald, onder meer door het slechte economische klimaat en de hevige concurrentie van rivalen als H&M en Zara. Esprit is bezig verlieslijdende winkels te sluiten.

Het bedrijf bewerkstelligde in het afgelopen halfjaar meer dan 1 miljard Hongkong dollar aan kostenbesparingen. Topman José Manuel Martinez gaf aan verder te zullen gaan met het snijden in de uitgaven.

Niet alleen op de Europese markt heeft Esprit het zwaar, ook op de Aziatische markt ondervindt Esprit moeilijkheden. Daar ging de omzet met 21 procent omlaag. In China vond de sterkste omzetdaling plaats, de op twee na grootste markt voor de keten.

 

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.