Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Krimp detailhandel neemt af

13 augustus 2013

De omzet van de detailhandel kwam in het tweede kwartaal van 2013 ongeveer 1,5 procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijzen waren weliswaar ruim 2 procent hoger, maar het volume kromp met bijna 4 procent. De omzet- en volumekrimp waren kleiner dan in het voorgaande kwartaal. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Het eerste kwartaal telde dit jaar wel een koopdag minder dan een jaar geleden. In het tweede kwartaal was er geen verschil in koopdagen.

In het tweede kwartaal noteerden non-foodwinkels voor het negende kwartaal op rij een omzetdaling. Dit betrof echter wel de kleinste omzetkrimp in een jaar tijd. Zo wisten kledingwinkels en textielsupermarkten zich iets te herstellen van het slechte en relatief koude eerste kwartaal van dit jaar. Voor winkels in consumentenelektronica pakte het tweede kwartaal minder goed uit. Zij boekten de grootste omzetdaling van de afgelopen vier jaar.

In juni 2013 heeft de detailhandel 3,7 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Het volume kromp met 6,2 procent. De krimp is voor ruim 3 procent toe te rekenen aan een verschil in de samenstelling van de koopdagen.