NFV verder met zelfregulering

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Zelfregulering op basis van een Nederlandse Franchise Code is de inzet en het doel van de Nederlandse Franchise Vereniging. De leden van de NFV kiezen unaniem voor zelfregulering boven wetgeving. Het systeem van zelfregulering moet dan gebaseerd zijn op een code die kan rekenen op een breed draagvlak bij zowel franchisegevers als franchisenemers. De huidige code – die in februari door een Schrijfcommissie aan Minister Kamp is gepresenteerd – wordt thans geanalyseerd en getoetst aan de franchiseovereenkomsten van uiteenlopende formules.

Commissie zelfregulering en RFO

Binnen de NFV is na een tweede Algemene Leden Vergadering eind juni  – waar de NFC centraal stond – een Commissie Zelfregulering gevormd met vertegenwoordigers uit de diverse sectoren waarin franchise wordt toegepast.  In de commissie zitten: Gerben ter Avest  (Ami Kappers),  Thomas van der Lubbe (Postmasters), Rob Hogervorst (Febo), Myrthe Steenhuis ( Centraal bureau Fastfood), Brenda Kaarsgaren (Ahold), Hans Gelauff ( consultant), Jan Geenemans (Gauchos) en Crijn Janssen (Straetus Incasso).

De commissie heeft zowel de analyse als advisering tot taak. De commissie trekt samen op met de kandidaten die zich vanuit de franchisegevers bereid hebben verklaard om zitting te nemen in een te vormen Raad Franchise Overleg van franchisegevers en franchisenemers. Deze RFO gaat samen met het Ministerie van Economische Zaken de inrichting en organisatie van zelfregulering oppakken.

De NFV juicht de vorming van een brede Raad Franchise Overleg toe en wil daarover in gesprek met de andere vertegenwoordigende organisaties in franchise. Zij hebben dan ook een uitnodiging van NFV ontvangen voor een eerste overleg.

De NFV vindt de ontwikkelingen rondom de Nederlandse Franchise Code van cruciaal belang voor de toekomstige mogelijkheden van het franchise business model. Een goede balans van de rechten en plichten van de gevers en nemers is essentieel. Regelgeving moet dusdanig zijn opgesteld dat zij ten dienste is van het ondernemerschap.

Om de belangen van de variëteit in franchiseformules optimaal te kunnen behartigen roept NFV franchisegevers op zich bij haar aan te sluiten.

 

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

skyscraper-banner-website