Minister Kamp dreigt met wetgeving voor NFC

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Minister Kamp van Economische Zaken schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat indien het de franchisesector niet lukt om samen tot een gezamenlijk gedragscode te komen, wetgeving een serieuze mogelijkheid is. De aanleiding voor het schrijven van deze brief is het feit dat franchisenemers en franchisegevers niet tot een overeenkomst voor een Nederlandse Franchise Code (NFC) zijn gekomen.

In juni is het concept van de NFC ter consultatie aangeboden aan de sector. De schrijfcommissie verwachtte het proces begin september af te kunnen ronden. Helaas was dit niet haalbaar door het aantal en de omvang van de reacties. De normstelling in de conceptcode werd namelijk als te rigide ervaren, waardoor toepassing van de code voor bepaalde franchiseketens bemoeilijkt zou worden. Bovendien waren er in delen van de franchisesector zorgen over een voldoende mate van inhoudelijke betrokkenheid bij de ontwikkeling van de code. De ontvangen commentaren over inhoud en proces zal de schrijfcommissie gebruiken in het verdere proces.

Tijdens een debat over de code heeft Kamp aangegeven dat de sector versnelde stappen moet gaan zetten naar zelfregulering. De commissie verwacht het proces nog wel dit jaar af te ronden. Tot zover is dit proces vanuit het ministerie gefaciliteerd. Het heeft de voorkeur van Kamp om de samenwerking tussen franchisegever en franchisenemer in goede banen te leiden door vastgestelde spelregels en een sectorspecifieke geschillenregeling.

Zelfregulering werkt volgens Kamp sneller dan wetgeving, speelt makkelijker in op nieuwe trends, voorkomt dat partijen tijdens de weg naar de rechter verder gebrouilleerd raken en het beperkt de kosten van procedures.

Delen:

Laatste franchisenieuws

 • Freek Hilgerdenaar

  Wetgeving is de enige mogelijkheid, De belangen zijn te groot voor de franchisegever deze kan dus nooit op een lijn komen met de franchisenemer.

  Reply

 • Diederik de Bruijn

  Hoezo franchise”sector”. Ik zie het als een bedrijfsvorm die in verschillende sectoren veel toegepast wordt: retail, fashion, food, zorg etc.Komt er dan voor elke sector aparte wetgeving? De gedragsregels voor bijvoorbeeld food wijken te veel af van zorg voor eenduidige wetgeving. En komt er dan ook aparte wetgeving voor soft franchise en hard franchise?
  Minister, brandt hier nou toch uw vingers niet aan.

  Reply

 • John Berkers

  Volgens mij kan de franchise sector zeer wel zonder ministeriële wetgeving functioneren als aan het doel van franchising niet wordt voorbijgegaan nl. de win win situatie voor beide ondernemers.
  Laat ons niet uit het oog verliezen dat beiden zowel franchise gever als franchise nemer gewoon een boterham willen verdienen in overleg en saamhorigheid. Er is nog nooit een ondernemer verplicht om franchise nemer te worden maar wel gevraagd solidair te zijn met de club waar hij zich bij aan wil sluiten. Daar lijkt mij niets mis mee! De overheid zal daar niet positief aan kunnen bijdragen lijkt mij.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

skyscraper-banner-website