MKB-ondernemers positief gestemd over 2017

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

CBS vertrouwen MKB

Het vertrouwen in 2017 van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) is gestegen. De verwachting is dat er voor MKB-bedrijven meer werkgelegenheid komt, daarbij zullen de omzet en de investeringen ook hoger worden. Dit meldt het CBS op basis van de Conjuctuurenquête Nederland na bewerking voor de Staat van het MKB.

Voornamelijk ondernemers in het middenbedrijf (50-250 werknemers) verwachten een goed 2017. Zij zijn optimistischer dan de ondernemers met kleinere bedrijven (5-50 werknemers), toch zijn ook deze ondernemers positief gestemd. Ondernemers uit het grootbedrijf zijn nog positiever over de export, personeelssterkte en omzet dan ondernemers in het MKB.

In het middenbedrijf verwacht 39% van de bedrijven dat hun omzet komend jaar toeneemt, dit tegen de 6% die verwacht dat de omzet zal dalen. Per saldo is 33% van de ondernemers positief. In het grootbedrijf ligt dit saldo op 53% en in het kleinbedrijf op 21%.

De ondernemers in het middenbedrijf verwachten per saldo 10% te groeien in 2017. Daarbij verwachten ze een toename van 18% in de werkgelegenheid. Bij kleinbedrijf liggen deze percentages op respectievelijk 3% en 11%.

In alle sectoren van het MKB zijn ondernemers positief. Het vertrouwen in de bouw is met 20,6 het hoogst, dit terwijl het sentiment in het derde kwartaal al positief was. Verder is het vertrouwen ten opzichte van het derde kwartaal gestegen in de horeca, de handel, het onroerend goed en de informatie en communicatie.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

skyscraper-banner-website