Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Mogelijke staatssteun Starbucks

Mogelijk zijn de afspraken tussen Starbucks en de Nederlandse fiscus een vorm van staatssteun. De Europese Commissie stelt dit na onderzoek te hebben gedaan naar de fiscale constructie met de Amerikaanse koffieketen.

Starbucks kreeg van de Belastingdienst een status waarmee zij altijd dezelfde winst kon realiseren, ongeacht het resultaat. Starbucks betaalde tussen 2009 en 2012 een winstbelasting van 1,16 miljoen euro bij een omzet van 613 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 26 miljoen euro. In de boeken staat nu dat de koffieketen in bijvoorbeeld 2010 en 2011, 1,43 miljoen euro winst voor belasting had geboekt, terwijl dit dertien miljoen euro hoort te zijn als de fiscus het zogenoemde zakelijkheidsbeginsel goed had toegepast. Negentig procent belasting heeft de overheid dus niet kunnen ontvangen, zo stelt het Financieele Dagblad.

Of de afspraken in strijd zijn met de regels van de OESO moet blijken uit nader onderzoek. Mocht dat het geval zijn, dan zal er een aanpassing van het beleid volgen, aldus minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Eric Wiebes, staatssecretaris van Financiën, ontkent de aantijgingen. Hij laat in een brief aan de Tweede Kamer weten het officiële rapport met vertrouwen tegemoet te zien. ‘’Ik heb er vertrouwen in dat dit onderzoek uiteindelijk zal uitwijzen dat er geen sprake is van staatssteun.’’

Deze aankondiging vanuit Brussel volgt op de recente onthullingen van een aantal onderzoeksjournalisten, die de fiscale constructies van multinationals inzichtelijk maakten. Eerder bleek bijvoorbeeld al dat het Nederlandse kledingconcern WE Fashion al langere tijd miljoenen aan belastinggeld heeft weggesluisd via Luxemburg.