Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Omzet detailhandel wederom gestegen

De detailhandelsomzet in Nederland is in mei met 0,9 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Volgens het CBS zette daarmee de verbetering in de detailhandel die in januari werd ingezet verder door. De prijzen in de winkels daalden licht, maar deze werden gecompenseerd doordat klanten meer kochten.

De stijging van de winkelomzet in mei was wel minder sterk dan in april, toen de verkoop met 3,3 procent toenam. Dit cijfer werd herzien van een eerder gemelde omzetstijging met 3,4 procent.

De non-foodwinkels behaalden voor de vijfde maand op rij een hogere omzet dan een jaar geleden. De omzet nam in veel non-foodbranches ongeveer even sterk toe als in april.

Winkels in consumentenelektronica presteerden echter minder goed dan een maand terug. In april steeg de omzet in deze branche nog, onder andere door een flinke groei bij de computerwinkels.

Vooral winkels in voedings- en genotmiddelen deden het goed in mei. Zij boekten een omzetstijging van bijna 2 procent ten opzichte van vorig jaar, ondanks dat de Pinksteraankopen dit jaar pas in juni werden gedaan.

De omzet van doe-het-zelfwinkels ging minder sterk omhoog dan in voorgaande maanden. De verkopen in deze winkels kwamen dit jaar, mede door het relatief goede voorjaarsweer, wat eerder op gang dan eerdere jaren. De winkels voor woninginrichting blijven het slecht doen. Ook in mei gaf de klant hier minder geld uit dan in dezelfde maand vorig jaar.