Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Pioniers in franchise – de masters

Deze gebruiken - Anthony Juan & Nina van Essche
Pionieren is master franchisers niet vreemd. Zij rollen een voor Nederland unieke formule uit na gedegen marktonderzoek en hebben daarnaast de taak om franchisenemers te zoeken die de formule een succes moeten maken. Wat is nu precies master franchise en wat moet je in huis hebben om er succesvol mee te zijn? Vier pioniers vertellen.

Wat is master franchise?
Wanneer een buitenlandse formule haar concept wil uitbreiden naar een ander land of regio, wordt een master franchise aangesteld om de formule hier verder uit te rollen. Deze master franchise koopt het werkgebied in het land op en krijgt dan de verantwoordelijkheid om franchisenemers te zoeken voor de formule. De master franchiser ondertekent een master franchisecontract dat niet vergelijkbaar is met een normaal franchisecontract. Zo is de duur van het contract vaak langer dan van een regulier franchisecontract.

Traject
Het traject richting de aankoop van masterrechten neemt afhankelijk van de formule rond de anderhalf jaar in beslag. Na het eerste verkennende contact wordt de potentiële master franchiser uitgenodigd op het hoofdkantoor van de formule. Zo vloog Abma voor zijn eerste gesprekken naar het Zweedse hoofdkantoor van Husse. “We hebben hier de nodige kritische vragen moeten beantwoorden. Na deze gesprekken bleef de interesse van beide kanten bestaan en kwam er een vervolgafspraak in Nederland. We hebben hier onder andere locaties bekeken en een plan van aanpak gepresenteerd. Toen de knoop eenmaal was doorgehakt, volgden de nodige juridische aspecten.” Fontein vond het traject niet ingewikkeld. “Het kwam neer op een financieel voorstel, een tegenbod en uiteindelijk het contract. Ik heb me natuurlijk van tevoren goed verdiept in het concept, zeker in de juridische ins en outs.” Nikolaidis en Koning volgden een opleiding in Groot-Brittannië, zodat ze en licentie konden verkrijgen om met hun machines te mogen werken. “Het traject duurde bij ons al met al één jaar.” Van Essche en Juan deden anderhalf jaar over de aankoop van hun rechten in de België en Nederland. “Wij zaten al in Spanje, dus we wisten wat we konden verwachten.”

Haalbaarheid
“Je moet je als startende master franchiser absoluut verdiepen in de markt waar je wilt aanhaken”, vindt Fontein. “Ik heb zelf kritisch gekeken naar hoeveel aanbieders er al waren en hoe zij zich profileerden. Ook heb ik zakenrelaties uitgebreid om advies gevraagd.” “Onderzoek was een essentieel onderdeel van de opstart van Equivalenza in België en Nederland”, benadrukt Van Essche. “We hebben onder andere een kwantitatief marktonderzoek uitgevoerd. Daar kwam uit dat de prijzen in Spanje veel lager lagen dan die in België en Nederland omdat de crisis in de zuidelijke landen veel heftiger wordt gevoeld. Ook de operationele kosten liggen in België en Nederland hoger. Abma onderzocht voor zijn opstart goed of de producten van Husse in Nederland wel zouden worden gekocht. “We hebben bijvoorbeeld laten uitzoeken hoeveel Nederlanders uitgeven aan voedsel en verzorging voor hun dieren.”

Aanpassingen
De meeste formules dienen aangepast te worden aan de Nederlandse markt. Dit geldt niet alleen voor contracten en andere juridische aspecten, maar bijvoorbeeld ook voor de te verkopen producten. In het geval van Husse ging dit vooral om toevoegingen in de dierenvoeding. “Sommige supplementen mogen in Nederland niet en in Frankrijk weer wel”, aldus Abma. “Dit hebben we allemaal uit moeten zoeken voordat het concept echt klaar was voor de Nederlandse markt. Ook Fontein kreeg te maken met de nodige aanpassingen. “Die waren al zo basaal als komma’s in plaats van punten bij bedragen en gewichten.”

Voordelen
De voordelen van master franchise zijn legio. Het succes van de franchiseformule heeft zich in het buitenland bewezen en de ‘kinderziektes’ zijn er vaak al uit. De master franchiser hoeft niet meer aan het concept te bouwen doordat er al veel kennis en ervaring aanwezig is. Het hoofdkantoor biedt de master franchiser in veel gevallen ondersteuning en de formule zelf heeft de mogelijkheid om de lokale consument makkelijker aan te spreken, omdat er ook sprake is van lokale bedrijfsvoering.
Van Essche zoekt het grote voordeel van master franchise op persoonlijk vlak. “Je lanceert een concept in nieuwe landen, een ongelofelijke ervaring.” Husse ziet de naamsbekendheid van de formule als grootste voordeel. “Je sluit je aan bij een merk dat over de hele wereld al bekend is. Je beschikt dus voordat je begint al over veel informatie vanuit de landen om je heen.”

Nadelen
Er kleven ook nadelen aan master franchise. Zo moet de master franchiser een relatief grote investering doen: bedragen van 100.000 euro of meer zijn zeker geen uitzondering. Ook de langere contractduur kan als nadeel worden gezien. Niet alle master franchisers krijgen evenveel steun. Waar Fontein, Van Essche en Abma regelmatig contact hebben met het hoofdkantoor, kregen Nikolaidis en Koning alleen handvatten aangereikt, wat een forse tegenvaller was. “We waren verplicht onze machines via het hoofdkantoor in Groot-Brittannië af te nemen, maar verder werden we eigenlijk losgelaten.
Van Essche en Juan zien slechts één nadeel: het vinden van geschikte panden. “In de zuidelijke landen is er een snellere rotatie van winkelpanden, die ook nog eens goedkoper zijn. In België en Nederland is dit veel minder het geval. De prijzen liggen hoger en dat strookt niet met ons low cost-concept.”

Master-franchise tegenover reguliere franchise
Master franchise is op veel vlakken anders dan reguliere franchise. “Master franchise is veel grootser”, vindt Van Essche. “Er komen veel zaken bij kijken, zeker op organisatorisch vlak. Je opent niet slechts een winkel, maar lanceert een compleet nieuw merk op een nieuwe markt.” Nikolaidis en Koning ervaren dat zij een spilfunctie hebben in het geheel. “We leggen contacten met landelijke klanten, maken promotiemateriaal en controleren onze dienstverlening. Het hele reilen en zeilen van de formule ligt in onze handen.” Fontein ervaart dat hij regelmatig tussen twee vuren in staat. “Ik heb met te houden aan wat het hoofdkantoor voorschrijft, maar als zaken niet soepel lopen, gaan franchisenemers logischerwijs op hun strepen staan. Ze hebben geïnvesteerd, dus willen daar wel wat voor terug.” Abma sluit zich aan bij Fontein. “Je hebt bij master franchise altijd te maken met regels die je niet zelf hebt bedacht.”

Tips voor startende masters
Een master franchisetraject starten vergt vanzelfsprekend veel energie. Je begeeft je als master immers op onontgonnen terrein. “Zorg ervoor dat je toekomstige franchisenemers van zoveel mogelijk steun en advies voorziet”, tipt Van Essche. Nikolaidis en Koning zoeken het in de basis. “Die moet goed zijn”, vindt Koning. “Contracten, promotiemateriaal, laat ze maken en opstellen door de juiste mensen. Ook dien je je business goed te kennen. Abma vindt niet alleen gedegen marktonderzoek een must, maar ook kennis van de formule. “Voordat je als master franchiser begint, moet je er 100 procent van overtuigd zijn dat je achter het concept en zijn denkwijze staat. Ook Fontein bereidde zich goed voor op zijn master traject. “Ik heb destijds met alle masters gebeld en geskyped om erachter te komen hoe zij het traject met de formule hebben ervaren.”