Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Polare krijgt uitstel van betaling

Afgelopen dinsdag is uitstel van betaling aan boekhandelketen Polare verleend. Door deze stap is faillissement dichterbij gekomen.

Door een woordvoerder van Polare is bevestigd dat surseance is verleend aan de boekwinkelketen. Er is echter nog geen duidelijkheid over wie door de rechter tot bewindvoerder is benoemd.

Surseance

Eerder werd al door Polare aangekondigd dat zij van plan was om surseance aan te vragen. Een reddingsplan bleek niet haalbaar en daardoor zag de keten geen andere uitweg. Surseance betekent dat de schuldeisers voor een bepaalde tijd nog niet betaald hoeven te worden. Het bedrijf krijgt dan tijd om de zaken op orde te krijgen en met de schuldeisers te onderhandelen over een betalingsregeling. Als er een betalingsregeling wordt getroffen, ontstaat de mogelijkheid tot een doorstart van het bedrijf.

Uitstel van betaling wordt vaak gezien als de laatste uitweg om een faillissement te voorkomen, maar Polare-advocaat Arthur Van der Kroef benadrukte maandag dat achter de schermen nog steeds gewerkt wordt aan het behoud van de keten.

Er wordt niet vaak tot een betalingsregeling gekomen in deze soort situaties, alhoewel een onderneming in theorie wel 4,5 jaar in deze staat van surseance kan verkeren.

Achtergrond

Eind vorige maand sloot Polare haar deuren omdat zij al enige tijd in financiële problemen verkeerde. De keten kampt namelijk met een schuld van 21 miljoen euro. Twee weken geleden besloot het bedrijf alle 20 vestigingen te sluiten, voorheen waren dit Selexyz en De Slegte vestigingen. De winkels die gesloten werden bestonden onder ander ook uit de bekende boekwinkels als het voormalige Broese (Utrecht), Scheltema (Amsterdam), Dominicanen (Maastricht) en Verwijs (Den Haag).

Afgelopen weken heeft de keten onderhandeld met zijn banken en leverancier het Centraal Boekhuis. De banken ING en ABN AMRO toonden welwillendheid over het reddingsplan om een groot deel van hun vorderingen kwijt te schelden, alleen het CB weigerde hierin mee te gaan. Het risico werd als te groot bestempeld, en tevens andere uitgevers hebben laten weten de leveringen aan Polare niet te willen hervatten.

Er werken 400 werknemers bij Polare in Nederland en de keten valt onder het bezit van de investeringsmaatschappij ProCures, deze maatschappij heeft afgelopen zomer ook winkelketen Free Record Shop overgenomen.