Recordverlies Blokker door sluiting winkels

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Blokker Holding, het moederbedrijf van onder andere Blokker, Xenos, Intertoys en Leen Bakker heeft over het boekjaar 2016 rode cijfers geschreven. De rode cijfers zijn voornamelijk het gevolg van de reorganisatie van de winkelketens. Naast de reorganisatie liep de omzet ook met tientallen miljoenen euro’s sterk terug.

Het totale verlies van Blokker bedraagt 180 miljoen euro. De omzet daalde met 5 procent, van 2 miljard naar 1,965 miljard euro. Vorig jaar bedroeg het nettoverlies van de franchiseformule nog 52 miljoen euro.

De tegenvallende prestaties zijn voornamelijk afkomstig vanuit de sector huishoud, in deze sector daalde de omzet met 10,2 procent.

Blokker kondigde recent al een vergaande sanering aan wat het resultaat positief moet beïnvloeden. Hierbij sluit Blokker tweehonderd winkels. Binnen de holding zullen er in totaal 1.900 banen verdwijnen.  Daarnaast verkoopt de holding alle winkelketens om zich zo weer volledig op de filialen van Blokker zelf te gaan richten.

100 miljoen verlies

De reorganisatie bij de winkelketens Blokker, Xenos en Intertoys kostte meer dan 100 miljoen euro. Ook de omzet van de winkelformules Blokker, Xenos, Marskramer en Big Bazar vielen tegen. Daarnaast sloot Blokker 105 eigen winkels, deze sluiting had ook een negatief effect op de omzet. De omzet van de niet gesloten vestigingen daalde met 2,3 procent. Toch werden er door Blokker ook zwarte cijfers geschreven. De onlineverkoop van alle Blokker webwinkels tezamen stegen met 30 procent naar 173 miljoen euro.

De enige winkelketen die een bescheiden omzetstijging liet zien was franchiseformule Leen Bakker. De woonmeubelketen boekte een omzetstijging van 2,7 procent. Overigens wordt Leen Bakker verkocht aan investeerder Gilde Equity Management.

Blokker stelt een ”sterke financiële basis” te hebben om alle reorganisatieplannen uit te voeren. Recentelijk is er een kredietlijn van 485 miljoen euro door de aandeelhouders verlengd tot 2021.

De Blokker filialen die zijn omgebouwd naar een nieuwe inrichting presenteren de eerste maanden van dit jaar beduidend beter.  Tweehonderd blokker filialen zijn inmiddels omgebouwd naar een nieuwe stijl.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

skyscraper-banner-website