Rubriek Ludwig & Van Dam Franchise-advocaten

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Een pand feitelijk gebruiken, maar dan zonder huurovereenkomst

Mr J.H. Kolenbrander

In franchising komt het veelvuldig voor dat het bedrijfspand, van waaruit de franchisenemer zijn onderneming exploiteert, niet het eigendom is van de franchisenemer, maar wordt gehuurd van de franchisegever. Vaak huurt de franchisegever het bedrijfspand op haar beurt weer van een andere partij. Als de huurovereenkomst tussen de franchisegever en de (hoofd)verhuurder komt te beëindigen, dan zal de franchisenemer in bepaalde gevallen zelf de huurverplichtingen op zich willen nemen. Dit, bijvoorbeeld, om te voorkomen dat het bedrijfspand moet worden ontruimd, met alle gevolgen van dien voor de franchisenemer.

In beginsel zal er sprake kunnen zijn van een onderhandelingsperiode, waarin de franchisenemer en de (hoofd)verhuurder proberen om tot overeenstemming te komen. Deze onderhandelingen kunnen voortduren, zelfs nadat de (hoofd)huurovereenkomst tussen de (hoofd)verhuurder en de franchisegever feitelijk is komen te eindigen. Er kan in die gevallen dan sprake van zijn dat de franchisenemer zonder huurovereenkomst gebruik maakt van het bedrijfspand, doch alleen met de toestemming van de (hoofd)verhuurder.

Klik hier voor het gehele artikel…

Bericht uit de nieuwsbrief van de nationale franchise & formule brief │ voor al uw franchisenieuws | dinsdag 3 augustus 2010.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.