Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Steeds meer bescherming tegen ronselen franchisenemers

Steeds vaker blijkt dat geronselde franchisenemers beschermd kunnen worden op basis van de Wet Acquisitiefraude.

De Wet Acquistiefraude biedt benadeelden grote voordelen om onrechtmatig handelen aan te tonen. Alhoewel de Wet Acquisitiefraude volgens sommigen bedoeld is om bescherming te bieden tegen spookfacturen en telefonische verkopen, heeft nu ook het gerechtshof Den Bosch bepaald dat de Wet Acquisitiefraude ook bij franchising geldt.

Een werknemer kreeg de unieke kans voorgeschoteld om de onderneming van zijn werkgever te kopen. Tegelijkertijd is hij franchisenemer geworden. De financiële vooruitzichten waren prima, maar vielen flink tegen. De franchisenemer kon de misleiding niet goed aantonen. Daarom deed hij een beroep op de beschermende regels van de Wet Acquisitiefraude. Op basis daarvan zou de franchisegever moeten bewijzen dat er geen sprake zou zijn geweest van misleiding.

Helaas voor de franchisenemer was de franchiseovereenkomst gesloten vóór de invoering van de Wet Acquisitiefraude. De beschermingsregels konden daardoor niet in stelling worden gebracht en de franchisenemer kon het vermeende ronselen niet bewijzen. Het probleem bij prognoses die niet uitkomen is dat franchisenemers vaak lastig kunnen bepalen waarom de gewekte verwachtingen niet gerealiseerd worden. Als een franchisenemer een vermoeden heeft dat er een fout gemaakt is door de franchisegever, dan zal dit door de franchisenemer lastig te bewijzen zijn. Op medewerking van de franchisegever zal niet altijd gerekend kunnen worden en deze zal mogelijk weigeren om bedrijfsgeheimen prijs te geven. Voor deze en andere kwesties is per 1 juli 2016 de Wet Acquisitiefraude in werking getreden. Als er voldoende gemotiveerd aangevoerd wordt dat er sprake is van misleiding, dan kan de bewijslast omgedraaid worden. Slaagt men niet in het bewijs, dan zal het onrechtmatige handelen vast kunnen staan. De rechter veroordeelde voor het eerst in november 2017 een franchisegever op basis van deze wet.

Een beroep op de Wet Acquisitiefraude heeft een vaste plek veroverd bij franchisegeschillen en kan vele gedupeerde franchisenemers helpen.

 

 

 

 

Mr A.W. Dolphijn – Franchiseadvocaat

Ludwig & Van Dam Franchise advocaten, franchise juridisch advies.

Wilt u reageren? Ga naar dolphijn@ludwigvandam.nl

 

 

 

 

×