Universitair docenten noemen NFC en wetgeving onnodig

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Nederlandse Franchise Code

In een op 30 november jl. gepubliceerd blog van Dr. Maryse Brand en Dr. Evelien Croonen is er dieper ingegaan op de vraag naar nuance in franchiseland. Hieruit blijkt onder andere dat de respectievelijk universitair hoofddocent en universitair docent geen aanwijzingen zien voor ontevredenheid onder franchisenemers en machtsmisbruik door franchisegevers.

De afgelopen tijd is er regelmatig berichtgeving geweest over conflicten in franchiseland. Door deze berichten lijkt franchise een slecht imago te hebben gekregen. Daarom is de Nederlandse Franchise Code (NFC) opgesteld, welke binnenkort door Minister Kamp wettelijk verankerd zal worden. De twee docenten trekken het nut en effect hiervan in twijfel.

De twee universitair docenten trekken in twijfel of er te veel machtsmisbruik is, dit is namelijk nog nooit systematisch onderzocht. Na 15 jaar enquêtes afgenomen te hebben bij franchisenemers, concluderen de docenten dat franchisenemers hun franchisegevers een voldoende tot ruim voldoende geven. Ook zien ze geen aanwijzingen voor structureel machtsmisbruik. Vaak komt de ontevredenheid door een lokale concurrentie of een verslechterde economie. De docenten geven toe dat het soms wel degelijk aan de franchisegever ligt. Ook ligt het soms bij de franchisenemer. Een gebrek aan motivatie en investeringen zorgt er voor dat de franchisegever het niet altijd op kan lossen.

De docenten denken dat algemene maatregelen (zoals de NFC) vaak onnodig bureaucratiserend zijn. Zij denken dat er simpelweg meer nuance moet komen in de politieke discussie en de discussie binnen de formules. Daarbij denken ze dat een genuanceerde aanpak met oog voor detail en meerdere kanten van de situatie de beste oplossing zal zijn.

Lees het gehele blog hier.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.