Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Woning huren: van suf naar smart – Column Olga Fonteijn

Olga Fonteijn EHR
De recessie is voorbij in Nederland aldus een verheugende mededeling van Klaas Knot van de Nederlandse Bank. Goed nieuws waar iedereen op zat te wachten, crisismoe en op zoek naar lichtpuntjes aan de horizon van rode cijfers. Goed nieuws ook voor de woningmarkt na de publicatie van de NVM over een nieuw dieptepunt in de verkoopcijfers.

De woningmarkt is de afgelopen zes jaar drastisch veranderd en dat levert interessante ontwikkelingen op. Decennia lang was de eigen woning de beste belegging van een particulier. Deze werd immers in rap tempo meer waard en de hypotheek was ook nog volledig aftrekbaar, een situatie waar in het buitenland nogal eens jaloers naar werd gekeken. Dat de woningprijzen de pan uit rezen leek niemand te deren. Al moest je steeds meer betalen bij een nieuw huis, de oude woning werd eveneens voor een recordbedrag verkocht. Het beste advies dat starters op de arbeidsmarkt kregen was: koop zo snel mogelijk je eerste eigen woning. Een woning permanent huren was voorbehouden aan minder verdienende en vermogende landgenoten. Huren deed je slechts als de aankoop van een eigen woning niet tot de mogelijkheden behoorde.

Hoe anders wordt daar nu tegenaan gekeken door de young professionals, die de ruggengraat moeten vormen van onze opkrabbelende economie. Was bezit voor hele generaties het hoogst haalbare, de huidige generatie kijkt daar anders tegenaan. Gebruiksgemak gaat boven bezit. Zo wil de young professional zich wel per auto verplaatsen, maar heeft daar niet noodzakelijkerwijze een eigen auto voor nodig. Kijk naar het succes van Green Wheels, crowdfunding en pop up stores, allemaal initiatieven met als motto: wel de lusten niet de (permanente) lasten.

Deze ontwikkeling zien wij terug in het huursegment van de woningmarkt. Academici en andere hoogopgeleide jongeren aan het begin van hun carrière kiezen voor flexibel huren in het hogere segment. De luxe en gestoffeerde appartementen in de grote steden, die turn-key worden afgeleverd met een flexibele huurovereenkomst, stelt deze doelgroep in de gelegenheid de woonomgeving aan te passen aan de carrièreladder. Weken klussen en investeren in de nieuwe woning is niet nodig, indien de woning goed is opgeleverd hoeft slechts de verhuiswagen uitgeladen te worden, zelfs de gordijnen hangen er al. Dat dit huursegment wat hoger in huurprijs ligt dan de reguliere ‘kale’ huurwoning betaalt zich dubbel en dwars terug doordat er geen investering hoeft worden gedaan in stoffering en de young professional de huurovereenkomst kan opzeggen als een nieuwe uitdaging in zijn leven dit vraagt. Smart huren is het nieuwe denken van een opkomende generatie maar biedt ook interessante kansen voor de vergrijzende bevolking, als die het bezit als hoogst haalbare ideaal tenminste los kan laten.

Olga Fonteijn
EHR Franchise