Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Primera grootste franchiseformule van Nederland

02 juni 2020

Primera is met 519 franchisevestigingen de grootste franchiseformule van Nederland. De gemakswinkel groeide in 2019 van 503 naar 519 vestigingen. Primera en Blz. sloten begin januari een samenwerking waardoor Primera het boekenspecialisme bieden voor ondernemers die daar sterk in zijn en dit willen behouden. Blz. kan hiermee het assortiment uitbreiden voor ondernemers die zoekende zijn naar een combinatiewinkel.

Remie van Klinken, Manager winkels bij Primera: “Door de samenwerking verstevigen Primera én Blz. hun positie in de markt en bieden ze de ondernemers het beste van twee sterke retailers, waarbij de ondernemer te allen tijde voorop staat. Inmiddels zijn er al 9 succesvolle winkels die een combinatie van Primera en Blz. zijn.”

Het aantal vestigingen van Regiobank nam juist af van 530 naar 495 vestigingen. Jumbo stijgt al sinds jaren op de lijst. De groei komt voornamelijk tot stand door overnames. Afgelopen jaar kwam de groei vooral tot stand door de ombouw van 47 EMTE supermarkten en 4 Agrimarkten.

Andere runner up is DA. In december 2016 besloten DA en DIO samen te gaan. Vervolgens zijn er miljoenen geïnvesteerd om de winkels om te bouwen naar een vernieuwd concept.  DA richt zich in de nieuwe formule meer op gezondheid en zelfzorg, terwijl het assortiment aan shampoos en cosmetica wordt teruggebracht. Daarmee kan de formule zich niet onderscheiden, omdat die producten al op veel plekken te koop zijn. Productgroepen als voeding met vitaminen, gericht op specifieke aandoeningen, worden juist uitgebreid.

×